Resimleri Optimize Etme İpuçları

Resimleri Optimize Etme İpuçları

Resimler, SEO çalışmalarında en çok göz ardı edilen faktörlerden biridir. Tasarımcılar, web sitelerine uygun görseller üretmek için çok fazla zaman harcıyorlar ama iş burada bitmiyor.

Aşağıda göstereceğimiz ipuçları ile resimlerinizi sayfa yüklenme hızı ve SEO açısından optimize edip daha hızlı yüklenen ve arama motorlarında rakiplerinin önüne geçen bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Crunching'i Durdur

WordPress sitenize resim yüklediğinizde "crunching" işlemi gerçekleşir. Bunun sonucunda resmin;

  • Önizleme
  • Orta
  • Büyük
  • Tam Boyut olmak üzere kopyaları oluşur.

Her bir kopya sitenizde yer kaplar ve zamanla sitenizin yavaşlamasına neden olur.
Varsayılan olarak crunching aktiftir. Eğer crunching işlemi ile oluşan kopyaları kullanmayı düşünmüyorsanız Ayarlar > Medya kısmındaki genişlik ve yükseklik değerlerini 0 yapın.

Kalite Seviyesi

WordPress'te varsayılan resim kalitesi %90'dır. Fakat bu değer eklentiler yardımıyla değiştirilebilir. Bunun için WP Resized Image Quality eklentisini kullanabilirsiniz. Kalite değerini düşük miktarlarda azaltarak hem göze aynı kalitede gelen hem de boyutu daha küçük resim dosyaları elde edebilirsiniz.

Resim boyutu

Resimlerin yükseklik ve genişlik değerlerini web sitenizden düzenlerseniz hem istediğiniz kaliteye ulaşamayacak hem de resmin kapladığı alan konusunda taviz vereceksiniz.

İstediğiniz yükseklik ve genişlik değerlerini resim dosyasını sitenize yüklemeden, bilgisayarınızdan Adobe Photoshop gibi bir programla düzenlerseniz kapladığı alanı da azaltabilirsiniz.

Photoshop üzerinde, File > Export > Save for Web seçeneğinden istediğiniz kaliteyi seçerek kaydedebilirsiniz.

Sıkıştırma

Websitenize yüklemeden önce resimlerinizi ImageOptim(Sadece Mac'te çalışır) gibi araçlarla sıkıştırabilirsiniz. Sıkıştırma araçları, resim dosyalarının boyutunu %50 oranına kadar azaltabilir. WordPress siteniz için Smush Image Compression and Optimization
eklentisini kullanabilirsiniz.

ImageOptim programının Windows ve Linux alternatiflerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Resim Bilgileri

Arama motorları kolayca tanımlayabileceği görselleri sever. Başlık, açıklama, alt etiket gibi bilgiler arama motorlarının görselin ne ile alakalı olduğunu anlayabilmesinde büyük rol oynar. Sitenize yüklediğinizde, resim dosyalarını tanımlayan bu bilgileri girmeyi unutmayın.
Örnek vermek gerekirse;

  • Başlık: Mavi Kuş
  • Alt Etiket: Mavi Kuş Çizimi
  • Açıklama: Yandan görünen mavi bir kuşun çizimi.

Site Haritaları

Arama motorları sitenizdeki sayfalar ve yazılar gibi bütün içerikleri bilmek isterler. Site haritası oluşturmak da arama motorlarına bu konuda yol göstermek için oldukça etkili bir yöntemdir.
WordPress için Udinra eklentisi, sitedeki resim dosyaları için site haritası oluşturur ve arama motorlarını bu site haritasından haberdar eder.

Sonuç Olarak...

Bu ipuçlarını uygulayarak web sitenizde performans artışı elde etmeniz mümkün. Fakat sayfa açılış sürenizi gözle görülür bir şekilde kısaltmak, dolayısıyla daha iyi bir kullanıcı deneyimi elde etmek için CDN servisinden faydalanabilirsiniz. 

CDN (Content Delivery Network), yani İçerik Dağıtım Ağı web sitenizdeki statik dosyaları dünyanın çeşitli noktalarında bulunan sunucularına önbellekleme yaparak kullanıcıların sayfayı daha hızlı yüklemesini sağlar. Daha detaylı bilgi için CDN Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.