En İyi İçerik Yönetim Sistemi Hangisi?

En İyi İçerik Yönetim Sistemi Hangisi?

Web sitenize olan ilgiyi arttırmanın yolu devamlı yeni içerik eklemekten geçer. Arama motorları sitenize yeni eklediğiniz yazı, resim ve videoları tespit eder ve sıralama yaparken bu içerikleri de dikkate alır. Tabii ki bu kadar içerikle uğraşmak ve düzenlemek bir web sitesinde karmaşıklığa yol açar. İşte bu yüzden İçerik Yönetim Sistemleri (CMS) ortaya çıkmıştır.

Web teknolojisiyle ilgili istatistikler yayınlayan W3techs'e göre en çok kullanılan ilk 3 CMS yazılımı sırasıyla WordPress, Joomla ve Drupal. Tabii bir İçerik Yönetim Sistemi'nin popüler olması, diğerlerinden daha iyi olduğu anlamına gelmeyebilir. Hazırladığımız popüler CMS yazılımlarının kısa incelemeleri ile, hangi CMS'in amaçlarınız için en uygun olduğunu seçmenize yardımcı olacaktır.

1) WordPress

İlk olarak, basit bir blog platformu olarak ortaya çıkıp zamanla internetin en çok kullanılan İçerik Yönetim Sistemi olan ve 50.000'den fazla eklentisi bulunan WordPress'i ele alalım.

Matt Mullenweg ve Mike Little'ın yarattığı WordPress günümüzde bir yazılımcı topluluğu tarafından geliştiriliyor.

Avantajları

WordPress, site sahiplerine sayısız tema ve kullanıcı dostu bir arayüz sağlıyor. Kullanıcı topluluğu sayesinde oluşturulan ücretli ve ücretsiz birçok eklentiye ulaşabilir, projeniz için işinize yarayan eklentileri sitenize entegre edebilirsiniz. Kolay arayüzü ve kurulumu sayesinde, basit bir site oluşturmak isteyen acemi geliştiricilerin bile rahatlıkla kullanabileceği bir sistem.

Dezavantajları

WordPres, en çok kullanılan CMS olduğu için maalesef hackerların da ilk hedefi konumunda. Düzenli aralıklarda güvenlik güncellemeleri yayınlansa da, eklentileriniz  bu güncellemelerle her zaman uyumlu olmayabilir. Bu yüzden gerekli ayarlamaları yapmak için teknik bilgi gerekebilir.

2) Joomla!

Joomla, WordPress'e göre öğrenmesi ve idare etmesi daha zor bir CMS'tir. Fakat diğer CMS'lerle karşılaştırıldığında yine de yeni başlayanlar için yeterince kolay bir sistemdir.

Joomla, çeşitli geliştiriciler ve takımlar tarafından geliştirilmeye devam ediliyor.

Avantajları

Joomla, kullanıcılara nesne tabanlı bir içerik yönetimi sunuyor ve kullanıcılar tarafından geliştirilmiş 8000'e yakın eklentiden faydalanma imkanı sağlıyor. Yeni başlayan geliştiriciler için topluluk üyeleri tarafından oluşturulmuş zengin bir eğitim kaynağına sahip. Joomla, önceden tanımlanmış içerik ögeleriyle kendi özelleştirilmiş tasarımınızı yapmanıza izin veriyor.

Dezavantajları

İşinize yarayan birçok eklenti için ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca eklenti seçim süreci diğer CMS platformlarına göre daha yavaş.

3) Drupal

Drupal, Dies Buytaers tarafından geliştirilmiştir. Çoğu açık kaynak kodlu projede olduğu gibi günümüzde gönüllü geliştiriciler tarafından geliştiriliyor.

Avantajları

Drupal, oldukça hafif bir CMS'tir. Hafif ve sade olmasına rağmen, kullanıcılara 40.000'e yakın modül sunuyor. İhtiyacınıza göre, bazı modüllerle özelleştirilmiş, belli amaçlara hizmet eden  Drupal dağıtımları bulabilirsiniz.

Dezavantajları

Modülleri FTP aracılığıyla, el ile yüklemek zorundasınız. Bu yüzden modülleri yeni sürümüyle güncellemek bazen çok zor olabiliyor.

4) Typo3

Kasper Skårhøj tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bu sistem ile artık TYPO3 Association adında bir dernek ilgileniyor.

Avantajları

WordPress küçük ölçekli web siteleri için en iyi CMS'lerden biriyken; Typo3, büyük kurumsal portallar ve e-ticaret siteleri için daha uygundur. Profesyonel hak yönetimi Typo3'nin birinci önceliğidir. CRM ve ERP sistemler için arayüze sahiptir.  Deneyimli geliştiriciler, Typo3 ile kolaylıkla karmaşık siteler tasarlayabilir. Yeni başlayanlar, zengin bilgi içeren topluluk forumundan faydalanabilir.

Dezavantajları

Sağladığı imkanlar ile her şeyi yapabileceğiniz Typo3, maalesef kurulum, ayarlama ve bakım süreçleriyle fazla maliyetli ve zaman isteyen bir sistemdir. Eğer Typo3'nin bütün fonksiyonlarını kullanmayı düşünmüyorsanız daha basit bir CMS sizin için daha uygun olacaktır.

5) Magento

Magento, e-ticaret siteleri için kullanılan en iyi CMS'lerden biridir. Magento için tasarlanmış birçok hazır temadan faydalanabilirsiniz. Magento, ilk olarak Roy Rubin tarafından geliştirilmiş, daha sonra eBay tarafından satın alınmıştır. Şu an ise Permira'ya bağlı bağımsız bir şirkettir.

Avantajlar

Magento ile geliştiriciler, birden çok dükkanı tek bir CMS içinde kolayca oluşturup yönetebilir. E-ticaret için geliştirildiğinden Magento, en güncel güvenlik ve gizlilik protokollerini sağlar, böylece yasalar ve kredi kartı gereklilikleri açısından bir eksiğiniz olmaz. Basit bir kurulum ile ürün katalogları hazırlamak için gereken bütün araçlara sahip olursunuz. Envanterinizi, satışlarınızı, müşterilerinizi takip edebileceğiniz raporlar oluşturabilirsiniz.

Dezavantajlar

Magento e-ticaret siteleri için ideal bir seçim olsa da, e-ticaret dışı alanlarda yeterli olmayabilir. Eğer asıl alanı e-ticaret olmayan sitenizin yanında sadece birkaç ürün satmayı düşünüyorsanız Magento yerine daha orta ölçekli bir CMS kullanabilirsiniz.

6) eZ Platform


İsminden de anlaşılacağı gibi (eZ = easy) eZ Platform, içerik tabanlı site site oluşturmanızı mümkün olduğunca kolaylaştırır. Symfony framework üzerinde geliştirilen eZ Platform API uygunluğu sayesinde yüksek ölçüde özelleştirme yapmanıza imkan sağlar.

eZ Platform, 2015 yılında eZ Systems firması tarafından piyasaya sürülmüştür.

Avantajlar

eZ platform orta ölçekli işletmeler için en iyi CMS yazılımı olabilir. Kullanıcıların sitenizle nasıl etkileşime geçtiği ile ilgili gerçek zamanlı raporlar sunar. Bu sayede sitenize gerekli iyileştirmeleri yapmanızı kolaylaştırır. Ziyaretçiler; forum, blog ve wiki aracılığı ile içeriği zenginleştirmenize yardımcı olur.

Dezavantajlar

eZ Platform, bünyesinde e-ticaret aracı bulundurmaz. API uygunluğu sayesinde sitenize üçüncü parti araçlar ekleyebilirsiniz, fakat bu işlemi kolayca yapabileceğiniz e-ticaret odaklı İçerik Yönetim Sistemleri olduğu için gereksiz uğraş vermiş olursunuz.

7) Modx

Modx popüler programlama dilleri ile uyumludur fakat basit web tasarım araçları açısından yetersizdir. Yapmak istediğiniz düzenlemeleri kodlar aracılığıyla yapmalısınız.

Modx, Raymond Irving ve Ryan Trash tarafından 2004 yılında geliştirilmeye başlanmıştır.

Avantajlar

Eklentiler ve uygulamalar entegre ederek ModX'i güvenli bir web tasarım aracına dönüştürebilirsiniz. Ayrıca ürün satış sistemlerini ve e-mail pazarlama yöntemlerini kolaylıkla ModX sistemine kurabilirsiniz

Dezavantajlar

Kullanıcılara son derece esneklik sağlasa da, ModX'i ihtiyaçlarınıza göre düzenlemek fazlasıyla zaman alır ve teknik bilgi ister.

8) Concrete5

Concrete5, kodlama bilmeyen yeni web geliştiricileri için en iyi CMS yazılımlarından biridir.            Ücretli-ücretsiz tema ve eklenti çeşitliliği açısından zengindir. Kodlama bilginiz varsa sistemi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebilirsiniz.

2005 yılında geliştirilmeye başlanmıştır ve tüm geliştiriciler Github üzerinden bu açık kaynak kodlu yazılıma katkı sağlayabilir.

Avantajları

Concrete5 ile tüm kullanıcılar pazarlama araçlarını kullanarak müşterileri hakkında veri toplayabilir. Oldukça güvenli bir sistemdir ve kullanıcıların gizliliğini korumada başarılıdır. Tümleşik olarak site optimizasyon araçları ile kurulduğundan SEO bilgisine gerek kalmadan arama motoru sıralamanızı yükseltmenizi sağlar. Geliştiriciler ve kullanıcılar tarafından hazırlanmış zengin bir eğitim içeriğine sahiptir.

Dezavantajları

Eklenti sayısı fazla olmasına rağmen e-ticaret alanında yeterince eklentisi bulunmamaktadır.

Hangi İçerik Yönetim Sistemi'ni Seçmeliyim?

Ulaşmak istediğiniz hedefe göre bir İçerik Yönetim Sistemi, işinize diğerlerinden daha fazla yarayacaktır. O yüzden öncelikle hedefinizin ne olduğuna karar verip ona uygun İçerik Yönetim Sistemini seçmeniz gerekiyor. Yapacağınız seçimi; sitenizin yapısı, deneyiminiz ve bütçeniz de etkiler. Ayrıca seçim yaparken, gelecekte sitenize eklemek istediğiniz özellikleri de göz önünde bulundurmalısınız.